3 Mayıs 2012 Perşembe

Cepteki casus nasıl yakalanır?


Teknoloji blogu ‘Gadget Box’ akıllı telefonlardaki casus yazılımları tespit etmenin ve kurtulmanın yollarını açıkladı. Casus telefon sayesinde kişinin telefonuyla çektiği fotoğraflar, videolar, yaptığı aramalar, yolladığı mesajlar ve bulunduğu yere kadar herşey tespit edilebiliyor. Yazılımların telefona yüklenmesi ne kadar kolaysa, tespit edilmesi de o kadar zor. Telefon takip edilmek istenen kişiden birkaç dakikalığına alınarak uygulama yüklenebiliyor. Daha sonra kişinin tüm yaptıkları takip eden kişiye e-posta yoluyla iletiliyor.
 


Bu gibi bir casus telefon kurbanı olunup olunmadığını anlamak zor olsa da mümkün. Site, casus yazılımı tespit etmek için telefonun şarjına bakılmasını öneriyor. Şarj normalden hızlı bitiyorsa telefonun arka planında çalışan bir yazılım bulunması ihtimali güçleniyor. Bunun dışında telefon kendiliğinden açılıp kapanıyorsa veya ışığı yanıp sönüyorsa da casus yazılım bulunduğuna işaret olarak kabul ediliyor. Casus telefon kurtulmanın en kolay yolu ise telefondaki bilgileri kaydedip fabrika ayarlarına geri dönmek. Telefona tahmin edilmesi zor bir şifre koymak da casus yazılımlardan korunmanın bir diğer yolu.

Son moda: Nomofobi
Dünyada başta gençler olmak üzere birçok insanı etkileyen bir bağımlılık uzmanları korkutuyor. ‘Nomofobi’ yani cep telefonundan mahrum kalma korkusu, özellikle sosyal ağlara sürekli bağlı kalmak isteyen gençleri etkiliyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 66’sı cep telefonlarını kaybetme fikrinin kendilerini ‘çok bunalttığını’ söyledi. Bu oran 18-24 yaşlarındaki gençlerde yüzde 76’ya kadar çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder